De Gezonde Schoollogo bewerkt klein

 

De Rank is een gezonde school. Sinds 2016-2017 zijn we in het bezit van het vignet Gezonde School op het gebied van het thema voeding.

Het themacertificaat voeding is een erkenning voor scholen die de gezondheid van de leerlingen belangrijk vinden. Wij hetbben het vignet aangevraagd, omdat wij gezond eet- en drinkgedrag van de leerlingen stimuleren. Wij besteden niet alleen aandacht aan voeding en gezondheid in de lessen, maar juist ook in de praktijk.

In maart 2019 is onze aanvraag op het thema Welbevinden eveneens goedgekeurd. Met het vignet Gezonde School laten wij zien dat onze school voldoet aan de kwaliteitscriteria die zijn opgesteld door deskundigen. Wij zijn trots op dit behaalde resultaat! Zo zorgen we voor actieve en gezonde leerlingen, een veilige schoolomgeving, een fris klimaat én hebben we aandacht voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van de leerlingen. Dit vinden wij belangrijk, omdat het allemaal bijdraagt aan een gezondere leefstijl, betere schoolprestaties en minder schooluitval.

Op De Rank zien de eetmomenten er als volgt uit.

De ochtendpauze
Wij stimuleren het drinken van water. De leerlingen nemen een beker drinken mee van huis wanneer zij geen water willen drinken tijdens het pauze moment .
Dit mogen caloriearme en suikervrije dranken zijn. Denkt u eens aan limonade siroop van Slimpie, suikervrij met zoetstof of yoghurtdrank met een laag vet en suikerpercentage.
Ook zelf gemaakte ijsthee zonder suiker is een fijne drank voor kinderen tegen de dorst. De ander momenten van de dag mogen de kinderen ten alle tijden water drinken en water op hun tafel hebben in een bidon.

Ook wordt er fruit/groente gegeten tijdens de pauzehap.
Voorbeelden en ideeën voor de pauzehap: Fruit: appel, peer, banaan, kiwi, druiven, aardbei, meloen, pruimen of mandarijn
Groente: worteltjes, komkommer, paprika, snoeptomaatjes of radijsjes.
Gedurende een periode van circa 20 weken doen wij mee met het project Europees schoolfruit
EU-Schoolfruit stimuleert kinderen samen fruit en groente te eten in de klas. Drie keer per week ontvangen de leerlingen op school een stuk fruit of groente.
Dit 20 weken lang. Ook worden in de groepen 1 t/m 8 de bijbehorende lessen gegeven.

De lunch
Bij de lunch streven wij ernaar dat de kinderen boterhammen meenemen en bijvoorbeeld wat fruit en groente. We vragen ouders om geen koek, snoep mee te geven. De gezondste keuze is een volkoren boterham, besmeerd met halvarine en mager beleg. Als drinken adviseren we water, melk, karnemelk of een ongezoet zuivelproduct. Voorbeelden voor een lekkere lunch: Volkorenbrood of bruinbrood, eventueel voor de variatie knäckebröd, roggebrood of een krentenbol. Ook is groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, banaan, paprika, appel en aardbei lekker als beleg en voor erbij.
Drinken: water, melk, karnemelk of een lekkere yoghurtdrank zonder toegevoegde suikers. Op de website van de gezonde school staan de adviezen van het voedingscentrum met betrekking tot beleg voor kinderen tussen 4-13 jaar.

Traktaties
Wij zetten leerlingen die jarig zijn flink in het zonnetje. Daar past een feestelijk moment bij met een traktatie. Dag mag ook, want jarig zijn is een feest! Bij ons op school vragen we ouders wel om de traktaties klein te houden en niet te calorierijk te maken. Ook wijzen wij graag op de mogelijkheid een klein cadeautje mee te geven in plaats van iets eetbaars. Voorbeelden: groente en fruit in een leuk jasje of een doosje rozijnen, een handje naturel popcorn, een waterijsje, soepstengel, klein koekje of klein zakje snoepjes. Een cadeautje zoals stuiterballen, potloden, stickers, bellenblaas.
Ook leerkrachten zijn dol op gezonde traktaties en gelukkig zien we die ook steeds vaker verschjnen!
Op www.gezondtrakteren.nl en www.voedingscentrum.nl/trakteren staan allerlei leuke voorbeelden van gezonde traktaties.

Andere eetmomenten
Ook bij uitjes, sportdagen en andere activiteiten willen we leerlingen meegeven dat lekker, gezellig en gezond prima samengaan. Wij hebben daarom ook bij dit soort dagen het streven dat kinderen de gebruikelijke pauzehap en lunch nuttigen. Natuurlijk zorgt de school dan weleens voor een ijsje of zoet drankje. Als we het hele jaar gezond kiezen, is af en toe samen genieten van een extraatje geen probleem.

Gezonde School is een samenwerking tussen diverse landelijke organisaties. Wilt u meer weten over (het vignet) Gezonde School? Kijk dan op www.gezondeschool.nl.

 csm gezonde school logo 445d5dbaa0 610x156